Morotsrulltårta med citruscrème

Bakelser, Rulltårta, Sockerkakor

En tidlös klassiker som verkligen blir riktigt saftig och god. Istället för att baka kakan i långpanna och ha färskostcrèmen på toppen så har vi här en variant på rulltårta med fyllningen i kakan istället. En ny favorit!

Ingredienser:
2 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl [120 g]
1 krm vaniljpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl rapsolja
2 dl morot, finrivna (ca 80 g)

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
200 g färskost
1 citron, rivet skal
1 msk citronsaft

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd ner blandningen i äggvispet och rör försiktigt ihop med en slickepott. Tillsätt olja och morot och blanda kort ihop till en slät smet.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, pensla pappret lätt med rapsolja. Bred ut smeten jämnt över pappret.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 minuter till den känns färdiggräddad.
Strö lite socker över ett bakplåtspapper. Ta ut kakan ur ugnen. Vänd den upp och ner över det sockrade bakplåtspappret. Lossa försiktigt kakan från bakplåtspappret som den gräddades på. Låt sen svalna helt.

Fyllning; vispa smöret med elvisp några minuter. Tillsätt florsocker och vaniljpulver och vispa ytterligare en minut.
Blanda i färskost, citronskal och citronsaft och vispa snabbt ihop till en fluffig smet.
Bred fyllningen över kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Förvara tårtan i kylen. Ta fram en halvtimme före servering och skär i bitar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s