Saffransbullar med mandelmassa

Vetebröd

Lyxiga och saftiga saffransbullar med mandelmassa, som är rullade som nystan. Otroligt gott och fungerar utmärkt att frysa in och ta fram och värma upp innan servering. Det här receptet ger 22-25 st bullar.

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran, 2 pkt
1 tsk strösocker
200 g smör (rumsvarmt)
1 tsk salt
2 dl strösocker
14 dl Vetemjöl special (840)

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör (rumsvarmt)
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda sen ner det degvätskan. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
Kör degen ca 10 min i en degblandare eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Under tiden degen får jäsa, så river du mandelmassan och blandar det med det rumsvarma smöret, socker och vaniljsocker.
Kavla sen ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
Skär strimlor av degen i ca 1,5 cm tjocka strimlor. Börja med en, och ta sedan nästa och tvinna runt degremsan åt olika håll. Rulla ihop de tvinnande strimlorna till ett nystan med ändarna i botten av bullen och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s