Dumlesnittar och/eller mandelsnittar ca 24 st
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
17 dumlekolor
flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop allt tills det blir en deg.
Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på plåten och tryck ner dumlekolorna mitt i längderna. Har du inte dumle hemma så kan du istället tex bara hacka mandel och strö över pärlsocker och mandel på längderna istället. Grunda då med vispad äggvita så det fäster.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden och dekorera med flingsalt.
Kardemummasnittar ca 24 st
Ingredienser:
100 g kallt smör
45 g strösocker (0,5 dl)
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk nystött kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör på högsta volym tills det precis går ihop till en deg.
Rulla ut degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper, platta till och strö lite extra kardemumma på längderna. Grädda i ca 11 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt svalna någon minut och skär sedan snittar.