Sverigekaka är en riktigt god, klassisk och mjuk sockerkaka med vaniljfyllning i mitten. Fyllningen gör så klart det lilla extra, så kakan blir så där härligt saftig med massor av vaniljsmak. Det här är verkligen en riktigt god svensk klassiker som några kallar för pensionärskaka och andra för Sverigekaka. Jag föredrar det sistnämnda.
Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Till fyllningen:
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk strösocker
1 vaniljsstång
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp. Rör i mjölet blandat med bakpulvret och därefter det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda sen kakan i ugnen ca 30 minuter, så kakan är torr i mitten.
Gör fyllningen genom att smälta smöret och blanda ner mjölken tillsammans med socker. Låt det koka ganska ordentligt under några minuter. Dela en vaniljstång och skrapa ur fröna och tillsätt det i mjölken och vrid ner till svag värme. Låt krämen svalna.
Dela sockerkakan på mitten och bred ut krämen. Lägg på överdelen och garnera med florsocker.