En riktig klassiker från Danmark då vi inte snackar om Danska Wienerbröd förstås. Det här är en vanlig vaniljsockerkaka med en grymt god kokostopping. Den liknar vår toscakaka fast skillnaden är toppingen som i Danmark görs med kokos och farin och i Sverige med mandel, smör och socker. Gillar ni topping som jag gör så kan man helt enkelt dubbla satsen och få extra mycket gott i en och samma bit. Men det gör man som man vill, helt efter tycke och smak. Men kakan är underbart god och saftig och uppskattas av de flesta!
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
25 g smör
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Kokostopping:
100 g smör
150 g kokosflingor (ca 4 dl)
1,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
0,5 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn och klä en form (ca 20×20) med bakplåtspapper.
Vispa ägg, socker och vanilj fluffigt i 4 minuter. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i ägg och socker växelvis med mjölk och smör. Försök behålla så mycket luft som möjligt. Häll smeten i formen och baka i 15 minuter tills kakan är nästan klar. Gör under tiden kokostoppingen. Ta ut kakan när den är nästan klar, höj sedan värmen till 225 grader.
Kokostopping: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta samman. Koka upp röran under omrörning i ett par minuter. När du tar ut kakan, bred försiktigt ut fyllningen på kakan och ställ tillbaka den i ugnen. Baka kakan i 5 minuter tills kokostoppingen börjar få fin färg. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i rutor.