Macarons med brynt smörkräm

Övrigt gott

Det kan vara med skräckblandad förtjusning som man ger sig på att baka dessa söta små bakverk. Har alltid älskat macarons men jag har aldrig vågat mig på att baka dom. För att alla säger att antingen lyckas man eller så blir det bara pannkaka av alltihop.

Men nu var det dags att provbaka för första gången. Det här var faktiskt ett bra recept som garanterat ökar dina chanser att lyckas väl med bakningen. Kul att kunna imponera på sina fikagäster med små och riktigt söta macarons. Det man behöver ha nära tillhands är en termometer, våg och spritspåse. Receptet räcker till ca 40 st macarons såklart beroende på storlek. Jag gjorde första plåten med bakplåtspapper där jag hade ritat ut ca 16 ringar med hjälp av ett snapsglas. Men sen tyckte jag att det var sötare med ännu mindre macarons och spritsade dom bara lätt på frihand.


Ingredienser:


Maränger
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
185 g strösocker, 1/5 och sen 4/5
0.5 dl vatten
120 g äggvita, (dela upp häften i två olika skålar)
hushållsfärg


Brynt smörkräm
200 g smör
2 dl florsocker
300 g philadelpia ost, kylskåpskall
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Maräng: Mixa mandelmjöl och florsocker, ställ åt sidan.

Häll vatten och 150 g strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader.

Vispa under tiden 60 g äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 g strösocker under vispningen.
När sockerlagen nått upp till 118 grader häller du ner den i marängen med vispen i gång på medelhastighet. Häll relativt snabbt eftersom sockret stelnar annars. Höj hastigheten och vispa marängen tills den kommit ner i rumstemperatur och är snyggt glansig. Det kan ta 15–20 minuter. Konsistensen ska vara seg och tjock så den inte rinner ut. Vill du ha färg på marängen tillsätter då någon droppe hushållsfärg i önskad kulör.

Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Smaksätt nu kakorna med till exempel vanilj, kakao, lakrits, hallon eller blåbär. Helst i pulverform, annars kan konsistensen påverkas för mycket. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet.

Klicka ut en sked smet på ett bakplåtspapper som ett litet test. Den ska flyta ut lite så att ytan blir slät men ändå hålla formen.
Ställ spritspåsen i en hög skål/kanna och trä påsen över kanten så den håller sig stilla. Fyll påsen med marängsmeten.

Spritsa jämnstora klickar på bakplåtspapper, du kan rita lagom stora cirklar med hjälp av ett snapsglas så du har exakta mått om du vill. Låt marängerna stå och torka i 30–60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas.

Sätt ugnen på 150 grader och grädda marängerna 6–12 minuter beroende på storlek. Snapsglasstorkleken tog ca 11-12 minuter. De mindre bara 6 minuter. Håll koll, för de ska inte få färg.

Brynt smörkräm gör du så här: bryn smöret och låt det sedan stå i kylen tills det är fast igen.
Vispa smöret i ca 5 minuter tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa i någon minut till.
Tillsätt färskost och vanilj och vispa tills allt är blandat sig och du har en fast kräm.

Spritsa smörkrämen på hälften av marängerna och sätt ihop dem två och två till macarons. Förvara dom i kylen, de håller sig fräscha i några dagar. Ett bra tips är att ha dom i en burk utan lock med aluminiumfolie mellan lagren. Dom går också utmärkt att frysa och tar inte alls lång stund att tina i rumstemperatur på en tallrik innan du ska servera dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s