Igår fick jag äggvitor över och istället för att slänga dom så sparade jag dom i kylskåpet. Jag hittade det här receptet på “Sega maränger” utan krångel, ett recept av bästa Zienas Kitchen. Jag fastnade just för det här receptet för det var enkelt och för att man slipper allt krångel med vattenbad och vispning i all oändlighet. Här vispar man istället ihop allt på 5 minuter med elvisp och klickar ut på en plåt och in i ugnen. Älskar när det är enkelt och blir riktigt bra!
Ok, marängerna blir inte fullt så sega som dom som vispas i vattenbad men dom får ändå en lätt seg konsistens och blir så där härligt frasiga och goda ändå.
Ingredienser:
10-12 st maränger
3 äggvitor från 3 stora ägg (har du små ägg tar du 4 ägg)
2,5 dl socker
50 g mörk choklad
Gör så här:
Försäkra dig först om att du har rena redskap och ren bunke, dom ska vara helt rena från fett. Annars stelnar inte marängen. Separera vitan från gulan. Viktigt att du inte får med en enda droppe gula. Lägg socker och äggvitorna i en skål och börja vispa långsamt. Öka hastigheten successivt och vispa sedan på högsta nivån i 5 min.
Smält chokladen i en skål över en kastrull med vatten och ringla sen den smälta chokladen över marängen. Vänd bara 1 gång med slickepotten och rör inte runt chokladen i marängsmeten, vänd bara snabbt för att få ett fint marmorerat mönster i marängen. Värm ugnen till ca 145° i vanlig ugn. Klicka ut 10-12 st stora maränger med 2 matskedar. Grädda mitt i ugnen i 45-50 min. Ta ut och låt svalna på plåten en stund. Förvara marängerna torrt.