En klassisk mördegskaka med sockrade rosa kanter. Svårare behöver det inte vara. Lätt att göra och god att bjuda på till fikat. Älskar när det är enkelt.
Ingredienser:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl socker, 2 -3 droppar röd karamellfärg
Gör så här:
Blanda samman 4,5 dl vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål eller i matberedaren.
Tillsätt smöret skuret i småbitar. Hacka eller blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg.
Forma degen till en eller två rullar, drygt 4 cm i diameter.
Färga sockret till garneringen med några droppar röd hushållsfärg/karamellfärg. Bred ut sockret på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i sockret.
Lägg degrullarna några timmar i kylen (eller över natten).
Skär rullarna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på galler. Kakorna går utmärkt att frysa.