Brysselkex

Övrigt gott, Småkakor

En klassisk mördegskaka med sockrade rosa kanter. Svårare behöver det inte vara. Lätt att göra och god att bjuda på till fikat. Älskar när det är enkelt.

Ingredienser:

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Garnering: 1 dl socker, 2 -3 droppar röd karamellfärg

Gör så här:

Blanda samman 4,5 dl vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål eller i matberedaren.

Tillsätt smöret skuret i småbitar. Hacka eller blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg.
Forma degen till en eller två rullar, drygt 4 cm i diameter.

Färga sockret till garneringen med några droppar röd hushållsfärg/karamellfärg. Bred ut sockret på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i sockret.

Lägg degrullarna några timmar i kylen (eller över natten).

Skär rullarna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på galler. Kakorna går utmärkt att frysa.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s