Bland det godaste som finns är i alla fall nybakade bullar med ett glas kall mjölk! Älskar också doften som sprider sig i huset av kardemumma, kanel och socker när man bakar bullar. Idag blev det kardemummabullar med strösocker på och dom blev helt ljuvliga precis som jag vill ha dom så där mjuka och saftiga med smak av smör, kardemumma och socker. Jag använder rumsvarma ingredienser dvs jag smälter inte smöret utan har det rumsvarmt med mjölken till degen. Sen är det viktigt att inte ha för mycket mjöl. Jag bakade ut bullarna direkt efter knådning så de fick jäsa på plåten som färdiga bullar med fyllning under 2-3 h. Sista tipset som verkligen är bra är att pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen så man stänger in bullen så den håller sig färska längre utan att direkt bli torr.
Ingredienser till ca 30 bullar:
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
Pensling: 1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
Garnering: 0,5 dl strösocker
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Tillsätt sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bred ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Garnera med strösocker.