Saftiga kanelbullar

Vetebröd

Finns det något bättre än nybakade saftiga kanelbullar?

Det är fantastisk gott men många gånger kan dom tyvärr bli lite torra och då är det inte lika gott. Ett knep är att väga ingredienserna istället för att måtta. Jag har också tagit till mig att man ska ha rumstempererade ingredienser som smör, mjölk osv istället för att smälta smöret till degen. Det blir saftigare då pga att man inte behöver lika mycket mjöl till degen. Mjölet skall också tillsättas lite i taget så man inte får en stabbig deg vilket ger torra bullar. En annan viktig sak är att inte låta saltet komma i nära kontakt med jästen för då störs jäsningen utan låt saltet tillsättas tillsammans med andra omgången då mjölet tillsätts efter behov. Knåda degen med maskin länge i alla fall i minst 10 minuter och låt bullarna sen jäsa färdigformade på plåt ca 2-3 h. När de kommer ut så kan man pensla med sockerlag vilket gör att bullen får lite extra skydd och kan behålla sin goda saftighet lite längre.

 

Ingredienser ca 25-30 st

Fyllning:
150 g rumsvarmt  smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk kanel

Vetedeg:
50 g jäst
5 dl (500 g) mjölk
1 msk kanel
250 g rumsvarmt smör
2 dl (200 g) strösocker
16,5 dl (1 kg) vetemjöl
1 tsk salt

Pensling: 1 ägg, nypa salt och en skvätt vatten, pärlsocker
Sockerlag: 2 dl vatten, 1 dl strösocker

Gör så här: Blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen löst upp sig. Häll sen i kanel, det rumsvarma smöret i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop med maskinen till en kladdig deg. Tillsätt därefter mer vetemjöl efter behöv samt salt. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor rektangel ca 30×60. Bred på fyllningen och vik sedan rektangeln på mitten längs med långsidan. Kavla ut alla luftbubblor samt så degen inte är för tjock utan den ska vara så jämn och platt som möjligt.

Dela degen i remsor genom att skära ca 1 cm breda remsor. Snurra sen till bullar och vik in degstumpen under bullen samt lägg på plåt med bakplåtspapper. Se till att bullarna har gott om plats att jäsa på. Täck över med bakduk och låt vila 2-3 h. Du vet att de jäst färdigt om du trycker lätt på bullen och degen ”studsar” tillbaka utan att det blir en grop.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa sen ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla bullarna. Garnera med pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter tills de fått fin färg. Under tiden kan du göra sockerlagen genom att blanda socker och vatten tills det löst upp sig i en kastrull med lätt värme. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommer ut ur ugnen. Nu kan ni bara njuta av den goda smaken och den ljuva doften av kanelbullar i hela huset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s