Gammeldags nöttoppar hör julen till tycker jag men visst kan dom även ätas året runt. Det är bra kakor att baka på så sätt att det är väldigt få ingredienser och det går snabbt att sno ihop. Kakorna blir härligt sega och dom har en rik smak av hasselnötter. Ett bra komplement när man ska bjuda på sju sorters kakor!
Ingredienser till ca 25 kakor:
200 g hasselnötter
50 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
Dekoration: hela hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, låt det svalna.
Kör nötterna i matberedare tills de är finhackade eller mal dem i mandelkvarn som på gammalt vis. Blanda ihop de malda hasselnötterna med smör, socker och ägg.
Klicka ut smeten med två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Dekorera med en hel hasselnöt överst på varje kaka. Baka kakorna mitt i ugnen i ca 15 min. Ju mindre kakorna är desto kortare tid i ugnen. Låt dem svalna på plåten.