Baktips – när det inte riktigt blir som du vill…

Övrigt gott

 

Ibland misslyckas man helt med sin bakning bara för att man kanske inte helt har följt receptet utan man börjar att höfta och slarva. Det är förstås himla retligt när man tycker att man gjort allt som man brukar och ändå blev sockerkakan tung och stabbig. Varför blir det så? Jag har försökt att lista några bra anledningar som är värda att tänka på när man bakar, kan kalla det mina samlade husmorstips.

Varför spricker kakan? Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna som tex. mjölet innan det vänds ner i smeten. Eller det kanske har varit för mycket mjöl i smeten.
Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.

Om din sockerkaka blir tung och stabbig… Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.
För kort vispning av ägg och socker
För lång vispning av alla ingredienser – bakpulvret har blivit utsatt för fukt – för låg ugnsvärme

Varför pöser kakan över? Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.

Varför smular sig kakdegen? Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop.
Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.

Varför släpper inte kakan från formen? Formen kan ha smorts för dåligt. Prova då att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.

Varför flyter kakorna ut på plåten? Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

Kakan smakar inte choklad… Blockchoklad har använts som smaksättare. Blockchoklad bör enbart användas till dekorationer och glasyr.
En choklad med för låg kakaohalt har använts.

Min chokladglasyr spricker… Riktig choklad har använts som glasyr, utan att ha tempererats. Använd blockchoklad istället så får du en fin och blank yta.

Den smälta chokladen blir grynig… för den smälta chokladen kan ha kommit i kontakt med vatten

Varmluftsugn vs vanlig ugn… En varmluftsugn är effektivare och sprider värmen jämnt i hela ugnen, vilket gör den perfekt för bakning. Bröden gräddas jämnare och får ett bättre lyft. Effekten i en varmluftsugn är högre, vilket gör att gräddningstiden kan minskas i många fall. I vanlig ugn (med över och undervärme) kan gräddningen ta lite längre tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s