Cupcakes eller som vi säger här hemma i Sverige muffins har idag fått ett rejält uppsving. Skillnaden mellan cupcakes och muffins är att det förstnämnda alltid är täckt med någon form av glasyr eller frosting. Cupcakes kommer ursprungligen från Usa och Storbrittanien där de mer eller mindre ser ut som små minitårtor och är otroligt söta små juveler. De är alltså ett perfekt alternativ istället för tårta om man vill ha en mindre portionsbit. Det finns idag en oändlig variation av smaker och glasyrer men vanligast är ändå att köra någon variant av cream cheese/philadelphia frosting.
Vad säger man bara så läckra och underbart goda, det är bara fantasin som sätter stopp!
Ingredienser: (cirka 12 cupcakes)
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron (gärna ekologisk, rivet skal)
Cream cheese frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
saft av 1 lime
100 g philadelphiaost
valfri karamellfärg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Smält smöret, blanda i mjölken och tillsätt vätskan i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rivet skal av citron samt saft. Placera ut muffinsformar på en plåt. Använd då gärna en muffinsplåt för att undvika att muffinsen flyter ut. Fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt sedan svalna.
Under tiden fkakan är i ugnen förbereds frostingen eller glasyren. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, limesaft och philadelphiaosten till en krämig konsistens. Färga efter tycke och smak med några droppar karamellfärg eller behåll den neutral. Bred på frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.
Dryckesförslag: Ett friskt, sött vitt vin passar utmärkt till denna typ av kaka/dessert eller så kan du prova ett friskt mousserande vin med lätt sötma som också är sagolikt gott till detta!
Det är så kul att du ger vinförslag till kakor, och annat du bakar, det är liksom inget jag tänkt att man kan ha till, har liksom bara söta dessertviner i hjärnan när det kommer till kakor och det kan jag heller inget om… Men man lär sig något varje dag =)
Tack snälla, vad roligt att du gillar det. Ibland kan man behöva få vintips även till kakor och desserter. Det är så fantastiskt gott när man matchar rätt och när vinet/drycken verkligen gifter sig med maten! 🙂