Jag har hängt på Sötsaker som under februari månad har utlyst tema: 70-tal. Just det, som född och uppvuxen under det glada 70-talet kommer jag ihåg tapeterna med sammetsmedaljonger, de utsvängda byxorna på både mamma och pappa och vår stora, breda och gröna Amazon. Alla färger på tyger och tapeter gick i gult, brunt och orange. På bilden ser Ni faktiskt mammas gardintyg från Marrimekko, som faktiskt idag är riktigt coolt. I övrigt var 70-talet en rätt så beige tid faktiskt. Maten började man däremot piffa upp genom att tillsätta diverse frukt. Exotiska rätter skapades som till exempel barnens favorit ”Flygande Jacob”. Kikar man tillbaka på de desserter som gällde så var det varianter som glace au four, frukt med grädde, gino, friterade och flamberade skapelser. Jag minns också kakor och bakelser som dammsugare vilket faktiskt är en av mina favoriter, men det kom också andra varianter som kändes nytt och modernt. Ja jag tänker på Mums Mums eller som en del från södra Sverige kallar dem Gräddbullar.
Ingredienser:
6 gelatinblad
1 äggvita
0,75 dl florsocker
4,5 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl kokhett vatten
4 dl kokosflingor
2 msk kakao
Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda äggvita, florsocker, strösocker och kallt vatten lätt. Krama ur gelantinbladen och lös upp dem i det varma vattnet. När bladen löst sig helt, tillsätt till de övriga ingredienserna. Vispa med elvisp tills du fått en vit, fluffig smet. Blanda under tiden kokos och kakao i en bunke och häll ett tunt lager i botten på en fyrkantig form ca 20 x 30 till 30 x 40 cm. Bred sedan ut smeten jämnt över kokoslagret och strö på mer kokosblandning på toppen. Ställ sedan kallt för att stelna i cirka 2 timmar. När smeten stelnat skärs den i lagom stora kvadrater. Vänd därefter även kanterna i kokosblandningen. Dessa går utmärkt att frysa annars bör de förvaras svalt i kylskåp.
En reaktion på ”Mums Mums a la 70-talet”