Hur provar man vin?

Övrigt gott, Dryckesförslag

Vinprotokoll_hp4u

Hur fungerar vi när vi provar och vart sitter alla sinnen? Vi kan konstatera att smaken upplevs i munnen och att alla våra smaksensorer finns i huvudet. Alla våra grundsmaker sitter på tungan dvs. sött, surt, salt och beskt. Sött sitter längst fram på tungspetsen, salt sitter framme på tungans sidor, surt sitter bak på tungans sidor och bittert sitter allra längst bak på tungan. Man bör tänka på att det är stor skillnad att prova vin med respektive utan mat. Så är det och man kan uppleva ett vin på olika sätt genom blandningen av alla smaker tillsammans. Uppskattningsvis sitter 90% av vinupplevelsen i näsan. Det kanske känns lite överdrivet, men det är faktiskt så att luktsinnet spelar en mycket viktig och stor roll. Att anordna en egen vinprovning är ett roligt sätt att umgås med sina vänner och bekanta. Man bygger upp en kunskap om vinet och man lär sig också att hitta sin egen smak. Vilket kommer att göra det lättare för dig nästa gång du går på Systembolaget och skall handla. Går man i tankar och skall anordna en vinprovning så bör man tänka på att sätta ett tema för provningen. De vanligaste brukar vara:

Röda viner – olika karaktärer med doft- och smakskillnader

Vita viner – olika karaktärer med doft- och smakskillnader

En druva från olika delar av världen – för att utforska vad t ex klimat och jordmån spelar för roll

Champagneprovning

Viner från ett land eller distrikt

Vad behöver man för tillbehör?

3-4 vinprovarglas beroende på hur många viner Ni skall prova, men fler än detta kan vara tufft om man inte har provat så mycket vin förut. Ett vitt underlag där man också kan föra anteckningar och poängbedöma vinet. Ett glas vatten och gärna vitt bröd i småbitar, då dessa är bra att äta för att hjälpa till att neutraliserar gommen mellan de olika vinerna i provningen.

De tre sinnena – syn, doft och smak

När man provar vin är det främst de tre sinnena: syn, doft och smak som man använder sig av.

Syn – Studera utseendet på vinet

Genom att luta glaset och studera det mot en vit bakgrund kan man bilda sig en uppfattning om vinets utseende. Är vinet klart eller grumligt, innehåller det bubblor eller partiklar. Färgen på vin kan variera stort. Har vinet ett djup och nyans, förändras färgen ut mot glasets kant. Tittar man på vinets yttersta kant, så kan man se att unga röda viner har en blåröd kant och att mogna rödviner har en tegelröd kant som övergår till brunorange. Vita viner kan vara alltifrån färglösa till bärnstensfärgade.

Doft – Dofta på vinet

Undersökningar visar att vana vinprovare har tränat upp ett bättre doftsinne än genomsnittet. Man kan alltså med ihärdig träning få en känsligare näsa. Vinets doft förstärker man genom att hålla glaset i skaftet eller foten och snurra runt det några varv. På så sätt frigör man doftämnena i glaset genom att det får kontakt med luft. Sedan drar man snabbt in doften i näsan. Med en hel del träning så kan man lära sig vilken druva eller druvblandning som vinet är tillverkat av. Man kan också känna om vinet är ungt eller moget, om det doftar blyerts eller stall. Dessa uttryck blyerts och stall behöver inte betyda att vinet doftar just så, men att doften kan associera åt det hållet. Som vinprovare använder man dessa och liknande uttryck för att man skall minnas, registrera och för att man lättare skall kunna identifiera olika dofter och viner.

Smak – Smaka på vinet

Ta en klunk vin och känn smakerna medan vinet rullar runt i munnen. Dra in luft genom vinet (sörpla) för att syresätta det ytterligare och verkligen få fram aromer och smak. Andas sedan ut genom näsan. Detta ger dig en maximal smakupplevelse. Nu kan man börja med att bestämma om vinet är tunt eller fylligt. Sedan känner man om det är kraftigt, koncentrerat eller utspätt och även om vinet är balanserat eller obalanserat. Är det något som tar överhanden till exempel syra, tanniner eller alkohol. Avslutningsvis bedömer man om eftersmaken är den lång eller kort. Ett vin med lång eftersmak är av bättre kvalitet än ett med kort eftersmak. Det finns ett par saker som man kan tänka på när man rullar runt vinet i munnen som inte direkt har med smaken att göra utan snarare med känseln. En av dessa är tanniner, den sträva och bittra smaken från druvskal, stjälkar och ekfat. Har vinet mycket tanniner så känns det strävt och läpparna fastnar nästan på tänderna. Men det finns också olika typer av tanniner. I tillexempel kvalitetsviner hittar man de mjuka och sammetslena tanninerna medan motsatsen dvs. de vassa och grova tanninerna hittar man i de enklare viner.

Idag finns det färdiga vinprovningslådor i Beställningssortimentet på Systembolaget, och dessvärre finns det inget större utbud på färdiga vinprovarlådor vad jag kan se. Då har jag alltså inte tagit upp alla dessa nya nätbutiker och klubbar som ploppat upp. Dessa båda vinprovarlådor på Systembolaget innehåller viner från samma område dvs Rhônedalen. Men sortimentet på Systembolagets hyllor är brett och det mesta finns att  få tag på så det går såklart utmärkt att plocka ihop sina alldeles egna provning och tema.

1. Vinprovarlåda Röda Viner från Lirac och Côtes du Rhône 474:- (nr 73198)

Lådan innehåller 1 flaska vardera av Domaine Amido Lirac 2008, Domaine Maby La Fermade Lirac 2010, Domaine Lafond Roc-Epine Lirac 2009, Rocca Maura Côtes du Rhône 2010, Château d’Aqueria Lirac 2009 samt Château La Genestière Cuvée Raphaël 2009.

2.Vinprovarlåda Röda Viner från Lirac och Côtes du Rhône 690:- (nr 73427)

Lådan innehåller 1 flaska vardera av Rocca Maura St Valentin Lirac 2010, Château d’Aqueria Lirac 2009, Domaine Amido Lirac 2008, Domaine Maby Variations Côtes du Rhône 2010, Domaine Lafond Roc-Epine Lirac 2009 samt Château La Genestière Cuvée Raphaël 2009.

2 reaktioner på ”Hur provar man vin?

  1. Nu när jag läser detta blir jag sugen på att ha en vinprovning. Jag ska ha en middag med italienskt tema. Har du tips på några italienska viner som skulle lämpa sig för en provning?

    1. Vad roligt att du funderar på att göra en egen provning! Italien är ett stort vinland med ett enormt utbud både vad gäller volym och kvalitet på sina viner. Få länder har ett sådant utbud. Från Trentino som ligger i norra Italien till Sicilien i söder finns det uppskattningsvis över 2000 olika druvsorter. Systembolaget har idag ett brett sortiment och de flesta vintyperna finns att få tag på även här i Sverige. När det gäller valet av vin till provningen så bör man utgå från vad du skall ha för typ av mat och därefter bestämma vinet. Annars kan man såklart också gå på ett speciellt vintema tex. bara prova viner från ett distrikt som tex. Piemonte eller varför inte ta viner från olika delar av Italien. Man börjar med att prova igenom alla vinerna och diskuterar igenom vad alla tycker och tänker samt berättar kort om varje vin. Efter det kan var och en njuta av vinerna i sin egna takt till den goda maten, alla får chans att tycka om vinet och ingen kan ha fel. Brukar vara väldigt trevligt och avslappnat att anordna vinprovning tillsammans med mat. Om jag får veta mer hur du tänker lägga upp det hela med mat och provning samt ev tema så kan jag gärna hjälpa dig med vintips. Tills dess, ha en fortsatt trevlig vecka!/ Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s