Kardemummakaka efter mormors recept

Dryckesförslag, Sockerkakor

Jag har äntligen fått en helt fantastisk hushållsassistent som är riktigt snygg. Jag har drömt om en Kitchenaid länge men nu fick jag faktiskt en ännu vassare från Ankarum. Blev så glad när det stora paketet kom och jag fick plocka upp och sätta ihop alla delar. Många delar var det; degblandare, elvisp, mixer, kvarn, pastamaskin, glassmaskin – you name it! Först ut på mitt provbak med nya maskinen blev min mormors fantastiska mjuka kardemummakaka. Doften som sprider sig av nystött kardemumma från morteln är helt magisk! 

Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk stötta kardemummakärnor

Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst så det blir vitt. Häll i mjölken och klicka i smö
ret. Vispa ihop ordentligt. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och nystött kardemumma och vänd ner det i smeten. Rör endast ihop det så att det blir blandat och vispa inte mer än det. Häll sedan smeten i den smorda och bröade formen. Strö över pärlsocker så det täcker kakan. Grädda kakan mitt i ugnen, 175 grader, i cirka 25-30 min. Känn med provsticka att kakan inte är kladdig och ta ut den för att låta kakan svalna.

Dryckesförslag:
Att äpplen och kardemumma gifter sig är ingen nyhet. Därför föreslår jag att Ni testar något riktigt gott, nämligen Cidre de Normandie Brut som är en fransk cider från Normandie tillverkad på äpplen. Smakmässigt är den torr och frisk med en tydlig karaktär av mogna äpplen. Fransk cider är väldigt olik den svenska söta cidern som många av oss svenskar direkt tänker på. Den friska och torra smaken gör den lämplig att servera som en välkomstdrink eller bara som en sällskapsdryck. Väl kyld är den också en superfräsch kombination till mat och desserter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s