Rabarber hör sommaren till och snart är den slut… Nu till helgen utlovas sol och värme, då blir det sannerligen tid för fika! Så idag slår vi på stort och kör på en saftig rabarberkaka toppad med mandelglasyr.
Ingredienser:
175 g rumsvarmt smör
2 st ägg
2.5 dl strösocker
2.5 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
400 g rabarber
Mandelglasyr:
100 g smör
75 g mandelspån
1.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och ansa rabarbern. Skär dem i bitar, ca 2-3 cm långa. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör sedan i gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Bred sedan ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant. Tryck ner de skurna rabarberna tätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca. 45 minuter. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret, till mandelglasyren i en kastrull. Låt det sjuda någon minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och rör sedan ner vaniljsockret. När kakan gräddats i 45 minuter breds mandelglasyren över ytan och gräddas sedan i ytterligare ca 15 minuter.
Servera med en kula vaniljglass eller lättvispad grädde.
Dryckestips:
Rabarber är en rackare som ogärna samsas med vin. Men ett starkvin från Portugal fungerar alldeles ypperligt. Föreslår då Moscatel de Setúbal. Vinet håller sig i kylen flera veckor så man behöver inte känna att det är onödigt att öppna då det inte går åt på direkten. Ett sånt här vin till en dessert bör man bara sippa på då det blir ganska sött och gott!