Biscotti med chokladkross

Dryckesförslag, Småkakor

Biscotti är en italiensk småkaka som bakas som en lång kaka och som skärs upp när den är ljummen för att torkas vidare och bli knaprig i ugn. Biscotti är det perfekta doppbrödet till kaffe, sött vin eller varför inte bara krossa och strö det över glassen.

Ingredienser:
100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g choklad

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem. Rör tills degen blir slät. Sist blandar du i den hackade chokladen. Rulla ut degen till tre längder och lägg dem på plåt. Platta till dem något. Grädda längderna cirka 20 minuter mitt i ugnen, 175 grader. Ta ur plåten och skär längderna diagonalt, cirka 2 cm breda. Ställ sen tillbaka plåten i ugnen och grädda ytterligare i 10 min. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen till kakorna är helt torra.

Dryckestips: Kanske den vanligaste rekommendationen till Biscotti är Vin Santo, det söta vinet från Italien som jag tidigare har rekommenderat. Men annars passar en riktigt stark espresso med en liten Calvados. Kakan skall doppas i espresson och aperitifen skall avnjutas för matsmältningens skull. För dom yngre är en hemgjord saft sagolikt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s