Lakritskladdkaka

Dryckesförslag, Kladdkaka, Sockerkakor

Att baka med lakrits är en matlagningstrend som kommer och går. Jag tänkte att jag skulle prova på det idag. Förutom vin och kakor älskar jag nämligen saltlakrits!

Jag har läst på lite om lakrits och kan berätta att söt lakrits innehåller lakritsrot och smaksätts ofta med anis medans salt lakrits innehåller salmiak. Lakritsrot är faktiskt en ärtväxt som växer i runt medelhavsområdet och i länder som Ryssland, Kina och Iran. Lakritsroten skördas vart 3-4 år och det är endast rötterna som används till lakritstillverkningen.

Lakritsroten har tidigare har använts som medicin sedan någon gång på 1600-talet. Då använde man den främst mot ”dålig mage”. Men det var också som så att den söta smaken i lakritsen verkade som slemlösande medicin vid hosta och det används fortfarande idag i många hostmediciner och halstabletter. Man bör dock inte äta för mycket lakrits då den kan ha en laxerande effekt och för mycket lakrits kan orsaka högt blodtryck.

Nog påläst om lakrits för idag då jag egentligen bara vill komma till det goda. Vad kan vi baka med lakrits? Jag har idag gjort en chokladkladdkaka smaksatt med lakrits som enligt mig blev riktigt riktigt god. 

Ingredienser:
150 gram smör
3 msk lakritspulver
3 st ägg
3 dl strösocker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
6 msk kakao

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Vispa ihop ägg, socker, sirap, vetemjöl, kakao och lakritspulver. Blanda sedan ner det smälta smöret. Häll smeten i en smord form och grädda i den nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter. Dekorera kakan med florsocker & hallon. Servera med vaniljglass & njut!

Dryckestips: Prova gärna med ett rött sött dessertvin alternativt portvin som passar perfekt med både lakrits och mörkchoklad. Supergott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s