Key Lime Pie har sitt ursprung från Key West som är en halvö utanför Miami i USA. Pajen har fått sitt namn av de små söta limefrukterna som växer just där. Men det går såklart bra att göra pajen på vanlig lime som vi har i butik här i Sverige också. Key lime pie är en riktigt frisk dessert som har en bra balans mellan syra och sötma och förutom att den är vansinnigt god så är den också lättlagad vilket är ett stort plus.
Ingredienser:
5 lime
4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
5 digestivekex
1 msk farinsocker
1 msk smör
1 nypa salt
Gör så här:
Riv limeskalet och pressa ut så mycket saft som möjligt. Blanda skal och saft med 4 äggulor och en burk kondenserad mjölk. Vispa ihop tills det precis har blandats och ställ åt sidan för att dra till sig lite. Sätt ugnen på 170 grader. Smula sönder kexen till ett fint smul i din matberedare eller krossa de med en kavel. Blanda med smält smör, salt och socker och tryck ut i en rund pajform, helst med lite högre kanter, cirka 18 cm i diameter. Förgrädda skalet i cirka 10 minuter. Sila sedan bort skalen ifrån lime smeten och tillsätt i det förgräddade skalet. Grädda sedan ytterligare cirka 10 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite dallrig i mitten men den ska absolut inte börja bubbla på ytan. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst en timme innan servering. Servera med hallonsås och garnera med tunt skivad lime.