Cheesecake med jordgubbar

Cheesecake, Dryckesförslag, Tårtor

Cheesecake kommer från början från USA men recepten har förändrats genom invandring från Öst Europa och Medelhavsländerna. Varje land har sitt att tillföra i form av olika sorters ost, kex och smaksättning. Men philadelphiaost är den vanligaste gemensamma ingrediensen. Till cheesecake passar all typer av frukt, bär, choklad och kryddor. Kex till själva tårtbotten kan variera och alternativen är många. Vanligast är smulade eller mixade Maryland cookies, pepparkakor eller digestivekex som används till botten.

Gör så här:

Smörj en löstagbar form. Smula 6 st digestivekex fint (t ex i en mortel/mixer), bröa sedan formen med dem. Tag fram 3 skålar.

Skål 1: 3 äggvitor, vispa till hårt skum. (Häll gulorna i skål 3)
Skål 2: 3 dl grädde, 0.5 tsk vaniljsocker. Vispa.
Skål 3: 3 äggulor, 2 dl socker. Vispa pösigt. Tillsätt 200 g philadelphiaost, vispa.
Rör ihop skål 1+2. Tillsätt 3 (denna bör röras ner i fluffet, ej tvärtom).
Om man gör skålarna i ordningen 1,2,3 behöver man inte diska av elvisparna mellan varje.

Frys i minst 4 h. Servera gärna med färska jordgubbar.

Dryckestips: Ett sött franskt dessertvin som tex Chateau Menota är en riktigt god kombo. Château Menota är en blandning av druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle. Det är ett sött vin i Sauternesstil som är medelfylligt med en tydlig fruktsyra. Vinet har inslag av torkade aprikoser, apelsinskal, vanilj och honung. Allt detta ger en söt, balanserad och lång eftersmak som är gott till just syrliga efterrätter eller cheesecake med frukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s