Här kommer ett riktigt gott recept på Lussebullar. Knepet för att få dom extra saftiga är Kesella. Det här receptet räcker till cirka 30 bullar.
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjöl
250 g kesella
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
1 ½ dl russin
16-17 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. Pensla brödet med ägg.
Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder och flätor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går utmärkt att frysa!
Ja du det där låter smaskens… När bjuder du/ni??
Den skriver jag upp!Tack så mycket =)